25 universitats es reuneixen a Palma per consolidar la xarxa de clíniques jurídiques a Espanya

La VIII trobada de Cíniques jurídiques es va celebrar a l’Il·lustre Col·legi d’advocats de les Illes Balears el divendres 4 d’octubre. Hi assistiren 84 persones, entre professors, advocats i alumnat de clíniques jurídiques, així com representants d’entitats i universitats amb clíniques jurídiques en formació o amb la intenció de ser creades. En total, hi va haver 25 universitats representades, entre elles la Universitat de les Illes Balears.

L’organització ha anat a càrrec de la Facultat de Dret i de la Clínica Jurídica, amb alumnes, ex alumnes, personal tècnic, voluntaris i advocats que han participat en l’elaboració del programa, el disseny de les activitats i la coordinació de la trobada.

A la trobada de clíniques jurídiques s’han presentat nombroses propostes, com la creació d’un grup de treball sobre la medició de l’impacte de les clíniques jurídiques, coordinat pel professor Antonio Madrid (Clínica “dret al Dret”), la justificació de les clíniques jurídiques com a innovació docent i transferència del coneixement amb valor social, la inserció de les clíniques jurídiques en l’advocacia pro bono dels col·legis d’advocats o la desitjable col·laboració entre aquests col·legis i les facultats de dret. S’ha informat dels treballs de l’European Network for the Clinical Legal Education (ENCLE) en torn a uns estàndards europeus de clíniques jurídiques, encara en formació i discussió.

S’ha treballat en mitjans i petits grups sobre els temes majoritaris actuals que treballen les clíniques jurídiques (estrangeria, medi ambient, discapacitat) i sobre les clíniques jurídiques com a mètode d’aprenentatge i d’innovació educativa, com a una via per a la sensibilització i foment del voluntariat, com a un instrument de justícia social i com a observatori d’aplicació del Dret

La VIII trobada ha acabat amb la incorporació a la Red Española de clínicas jurídicas de cinc noves clíniques jurídiques o en procés de formació i amb l’aprovació de les seus de la trobada per als propers cinc anys:

2020 Universidad Miguel Hernández d’Elx

2021 Universitat Pompeu Fabra de Barcelona

2022 Universitat Rovira i Virgili de Tarragona

2023 Universitats Nebrija i Comillas de Madrid

2024 Universidad de Zaragoza

Es publicaran properament les conclusions de cada panell. Més informació sobre la VIII Trobada: https://derechouib.wixsite.com/cjue