La Clínica jurídica és un programa de pràctiques externes de la Facultat de Dret que des del curs 2023-2024 s’ofereix com a assignatura optativa 20485. Pràctiques Externes de Dret (Clínica jurídica).
Les pràctiques es realitzen en entitats, sempre tutoritzats per juristes (advocats, magistrats), durant un quadrimestre, incloent un torn d’estiu (juny-setembre).
Poden realitzar aquestes pràctiques els alumnes matriculats a GDRE i GAD2 que compleixin els requisits de crèdits superats (punt 4) i hagin estat seleccionats. Cal consultar abans els horaris de cada grup per garantir la presencialitat.
Per sol·licitar plaça s’ha d’emplenar un formulari i adjuntar curriculum i expedient acadèmiques. Hi ha poques places i la directora fa una selecció atenent el perfil acadèmic i social de l’estudiant. Es farà una convocatòria abans de cada període de matrícula. Consultau aquí les convocatòries obertes i els terminis establerts.
Hi haurà una avaluació de l’activitat (presentació de casos, presentació de memòria i elaboració d’un informe jurídic).
1. Professora responsable
Dra. Margalida Capellà i Roig. Professora titular de dret internacional públic. Directora de la Clínica Jurídica.
2. Contextualització
Les pràctiques externes de la Facultat de Dret es poden realitzar en el programa de la Clínica jurídica de la Facultat de Dret, un programa que es basa en la col·laboració entre la Facultat de Dret, el Col·legi d’Advocats de les Illes Balears i entitats socials on es presta un servei d’informació i acompanyaments jurídics per part dels alumnes, tutoritzats per advocats, alhora que l’alumne rep una formació pràctica en habilitats i coneixements que no és possible donar en altres assignatures.
Amb la Clínica Jurídica de la UIB es pretén que els estudiants dels cursos superiors de Dret accedeixin a la pràctica de manera que, al mateix temps que amplien els seus coneixements teòrics, adquireixen les competències professionals necessàries per a la pràctica jurídica, i reben una sensibilització directa envers col·lectius discriminats o vulnerables, que difícilment obliden i que probablement no trobin en la seva carrera professional. Mitjançant aquest programa es desenvolupa també la tasca de conscienciació i de responsabilitat social que pertoca a la Universitat implicant-se en els problemes que viu la nostra societat i en particular les persones en risc d’exclusió social.
A la Universitat de les Illes Balears es va implantar aquest model de formació el 2012 com a programa de pràctiques externes de la Facultat de Dret. En aquests moments funcionen quatre clíniques jurídiques: “Aliments i Solidaritat” a l’ONG Montision Solidària, “Estrangeria i Immigració” a Càritas, “Asil i Refugi” a Creu Roja i “Jutjats” als Jutjats de Sa Gerreria i Avingudes de Palma. La UIB ha signat dos convenis de col·laboració amb el Col·legi d’Advocats de les Illes Balears (ICAIB) i amb les entitats Càritas i Montision Solidària per a què advocats/des voluntaris participin en aquest programa com a tutors dels alumnes en pràctiques de les clíniques jurídiques. Les pràctiques als Jutjats es realitzen a l’empara d’un conveni amb els Jutjats i l’ICAIB de Palma el 2021. Les pràctiques a Creu Roja es realitzen en el marc d’un conveni general de col·laboració entre aquesta entitat i la UIB.
Cada semestre i cada estiu es convoquen places per a alumnes que ja tenen un nombre de crèdits superats i que volen aprendre a aplicar el Dret a la vegada que ajuden persones en situació vulnerable i col·laboren amb ONGs socials.
3. Requisits
GDRE: És necessari haver superat 120 crèdits del conjunt d’assignatures de formació bàsica i obligatòria.
GAD2: És necessari haver superat 114 crèdits del conjunt d’assignatures de formació bàsica i obligatòria del grau de dret.
4. Recomanacions
- Tenir un perfil social: preocupació i interès per ajudar persones de col·lectius vulnerables a accedir al Dret i a la justícia.
- Disponibilitat entre setmana.
- Coneixements d’idiomes.
5. Continguts
Els continguts de les pràctiques depèn de la temàtica i del perfil de les persones ateses per cada entitat.
GRUP 1. Programa Aliments i Solidaritat. Temàtica: general
Entitat: Fundació Montision Solidària
Informació sobre l’entitat: entitat que reparteix aliments a famílies i, a més, presta un servei d’informació jurídica als seus beneficiaris amb alumnes en pràctiques i advocats voluntaris coordinats pel Col·legi d’advocats. Més informació: https://montisionsolidaria.org
Períodes de pràctiques: 3 (setermbre-gener; febrer-maig; juny-setembre).
Nombre de places: 4 màxim en cada període
GRUP 2. Programa Asil i Refugi. Temàtica: dret d’asil i refugi, dret administratiu
Entitat: Creu Roja
Informació sobre l’entitat: és l’entitat que executa a Balears el Programa d’acollida i integració de persones sol·licitants de protecció internacional del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Més informació: https://www2.cruzroja.es/ca/-/personas-refugiadas.
Períodes de pràctiques: 3 (setembre-gener; febrer-maig; juny-setembre).
Nombre de places: 2 màxim en cada període
GRUP 3. Programa Estrangeria i Justícia social. Temàtica: Dret d’estrangeria, dret de família.
Entitat: Caritas Mallorca
Informació sobre l’entitat: entitat que compta amb un programa d’atenció a persones estrangeres en situació de vulnerabilitat https://www.caritasmallorca.org
Períodes de pràctiques: 2 (setembre-gener; febrer-maig).
Nombre de places: 2 màxim en cada període
GRUP 4. Programa Drets de les persones amb discapacitat. Temàtica: dret civil, dret penal, dret administratiu en relació amb persones amb discapacitat
Entitat: Mater Misericordiae
Informació: entitat que atèn de forma integral persones amb diversitat funcional. Més informació. https://orgmater.com
Períodes de pràctiques: 3 (setermbre-gener; febrer-maig; juny-setembre).
Nombre de places: 2 màxim en cada període
GRUP 5. Programa d’informació jurídica als Jutjats de Palma. Temàtica: dret processal
Entitat: Jutjats de Palma
Informació sobre l’entitat i les pràctiques: les pràctiques consisteixen en atendre les persones que han d’emprendre un judici verbal i necessiten informació i orientació sobre com i quan fer-ho i això ho poden fer alumnes de Dret. S’aprèn com funcionen els judicis verbals i es treballa dins de l’administració de justícia amb personal judicial que acompanya i ensenya els alumnes en la informació jurídica que es presta als interessats.
Períodes de pràctiques: 2 (setermbre-gener; febrer-maig).
Nombre de places: 2 màxim en cada període
GRUP 6. Clínica jurídica de medi ambient (en procés de creació)
6. Metodologia docent
Aquestes pràctiques només s’ofereixen a Mallorca (any acadèmic 2024-2025).
Per cursar aquesta assignatura s’ha d’haver estat seleccionat prèviament. Es farà la convocatòria de places en cada període de matrícula i s’indicarà el nombre de places per cada grup de pràctiques, el perfil de les pràctiques i els horaris de cada grup. L’alumne ha de revisar si compleix els requisits previs i, en cas positiu, ha de sol·licitar plaça en el termini indicat en la convocatòria. En cas de ser seleccionat, haurà de matricular-se directament en els serveis administratius seguint les instruccions de la professora responsable.
La Clínica jurídica de la UIB és un espai de formació teòrica i pràctica on es presta un servei a la comunitat amb la metodologia clínica jurídica. S’hi treballen casos vius en els quals tant l’estudiant com el tutor professional, que és un jurista, s’hi involucren personalment coneixent el treball de l’entitat col·laboradora i el context social i a vegades personal de cada cas. L’estudiant treballa casos reals, en curs o ja resolts; fa entrevistes, interactua amb altres parts del procés i treballa dins l’equip de l’entitat col·laboradora. Com en la metodologia aplicable a la realització de pràctiques, en general, “s’aprèn fent”, però, a més, s’aprenen valors i experiències que no sempre es trobaran en la majoria d’àmbits professionals per als quals es prepara l’estudiant a la universitat.
Es basa en l’educació jurídica clínica, un model de formació en el Dret basat en la connexió amb la realitat social i jurídica que té una gran implantació acadèmica i social especialment en països de l’àmbit anglosaxó i que a Espanya es va començar a implantar en la primera dècada de 2000.
1. Els alumnes assistiran al local de l’entitat
a) en un horari de matí per determinar en els programes a Creu Roja, Jutjats i Mater Misericordiae amb cada equip jurídic
b) en un horari predeterminat i innegociable en els programes a Montision Solidària i Càritas:
– Montision Solidària: dijous de 16 a 19h, i disponibilitat dimecres tarda per a reunions online de treball de l’equip.
– Càritas: dimecres matí de 9 a 13h i tarda de 14 a 16h.
2. L’assistència és obligatòria, només excusable per malaltia o coincidència d’examen. En aquests casos, l’estudiant haurà d’avisar amb temps (en cas d’examen) i haurà de recuperar el dia que hagi fallat.
3. Hi haurà un control d’activitat: l’alumne haurà d’escriure un diari a l’aula digital sobre la temàtica que s’hagi tractat, els casos atesos cada dia, la normativa consultada i aplicada, i les incidències o les gestions (acompanyaments, consultes a professors, etc) que hi hagi hagut.
4. Hi haurà una sessió plenària i una sessió final de tots els alumnes matriculats en les pràctiques en la qual es presentaran els casos tractats. Aquestes sessions es realitzaran a la UIB d’acord amb un cronograma preestablert.
5. Al final de les pràctiques, els alumnes han de lliurar:
– una memòria breu de pràctiques (en grup o individual), que serà publicada al bloc clinicajuridica.uib.cat
– un informe jurídic a petició de l’entitat (en grup o individual), que serà publicat al bloc clinicajuridica.uib.cat
* Aquestes pràctiques es realitzen en entitats socials i els estudiants cotitzaran a la Seguretat Social, d’acord amb el que disposa el Reial decret llei 2/2022 aplicable a les pràctiques externes. El conveni signat per la UIB amb l’entitat col·laboradora determinarà quina és la entitat responsable de les cotitzacions. Més informació sobre la cotització en pràctiques informatives aquí.
7. Avaluació de l’aprenentatge dels estudiants
L’avaluació serà continuada per part dels tutors acadèmics i professionals.
La nota final serà numèrica i resultarà de la mitjana dels diferents elements d’avaluació:
– Presentacions en sessió plenària intermèdia i final: 25%
– Valoració del tutor/a professional: 50%
– Informe jurídic: 25%
No hi ha nota de validació. Els elements d’avaluació no són recuperables.
No hi ha període d’avaluació complementària ni extraordinària.