En què consisteixen les pràctiques en la Clínica jurídica?
Amb aquestes pràctiques jurídiques, l’estudiant aprèn a aplicar la teoria a casos reals i coneix la cara més social del Dret, prestant orientació jurídica directa.
La Universitat té convenis amb vuit entitats i els estudiants poden triar on fer les pràctiques atenent la temàtica (general, menors, estrangeria, asil, discapacitat, processal…), els horaris i el quadrimestre (primer i segon quadrimestre i estiu), una vegada matriculats.
L’assignació del grup de pràctiques estarà condicionada al nombre de places ofertes cada quadrimestre. No hi ha selecció per expedient acadèmic però es requereix un interès social i empatia cap als col·lectius vulnerables. Tindran prioritat els alumnes de quart curs.
Les pràctiques es realitzen en entitats, sempre tutoritzats per juristes (advocats, magistrats), durant un quadrimestre, i s’ofereix també un torn d’estiu (juny-setembre).
Poden realitzar aquestes pràctiques els alumnes matriculats a GDRE i GAD2 que compleixin els requisits de crèdits superats (punt 4) i manifestin un interès social pel Dret.
No se seleccionen els alumnes per expedient acadèmic. Els estudiants s’automatriculen al juliol. Al setembre s’adjudiquen les places atenent el nombre de places disponibles cada quadrimestre, les preferències i la disponibilitat dels alumnes. Si queden places lliures, durant el curs sobrirà la matrícula extraordinària
Es podrà realitzar una entrevista amb els alumnes matriculats. Tindran prioritat per triar horaris i places els estudiants de quart curs que finalitzin el grau.
Hi haurà una avaluació de l’activitat: presentació de casos, presentació de memòria i elaboració d’un informe jurídic.
1. Professorat responsable
Dra. Margalida Capellà i Roig. Professora titular de dret internacional públic. Directora de la Clínica Jurídica.
Dr. Pau de Vílchez Moragues. Professor titular laboral de dret internacional públic.
2. Contextualització
Les pràctiques externes de la Facultat de Dret es poden realitzar en el programa de la Clínica jurídica de la Facultat de Dret, un programa que es basa en la col·laboració entre la Facultat de Dret, el Col·legi d’Advocats de les Illes Balears i entitats socials on es presta un servei d’informació i acompanyaments jurídics per part dels alumnes, tutoritzats per advocats, alhora que l’alumne rep una formació pràctica en habilitats i coneixements que no és possible donar en altres assignatures.
Amb la Clínica Jurídica de la UIB es pretén que els estudiants dels cursos superiors de Dret accedeixin a la pràctica de manera que, al mateix temps que amplien els seus coneixements teòrics, adquireixen les competències professionals necessàries per a la pràctica jurídica, i reben una sensibilització directa envers col·lectius discriminats o vulnerables, que difícilment obliden i que probablement no trobin en la seva carrera professional. Mitjançant aquest programa es desenvolupa també la tasca de conscienciació i de responsabilitat social que pertoca a la Universitat implicant-se en els problemes que viu la nostra societat i en particular les persones en risc d’exclusió social.
A la Universitat de les Illes Balears es va implantar aquest model de formació el 2012 com a programa de pràctiques externes de la Facultat de Dret. En aquests moments funcionen set clíniques jurídiques. En les clíniques jurídiques a les entitats Càritas i Montision Solidària hi col·labora el Col·legi d’advocats de les Illes Balears.
3. Requisits
GDRE: És necessari haver superat 120 crèdits del conjunt d’assignatures de formació bàsica i obligatòria.
GAD2: És necessari haver superat 114 crèdits del conjunt d’assignatures de formació bàsica i obligatòria del grau de dret.
4. Recomanacions
- Tenir un perfil social: preocupació i interès per ajudar persones de col·lectius vulnerables a accedir al Dret i a la justícia.
- Disponibilitat entre setmana.
- Coneixements d’idiomes.
5. Continguts
Els continguts de les pràctiques depèn de la temàtica i del perfil de les persones ateses per cada entitat.
GRUP 1. Programa Aliments i Solidaritat
Entitat: Fundació Montision Solidària
Informació sobre l’entitat: La Fundació Montision Solidària és una entitat que reparteix aliments a famílies i, a més, presta un servei d’informació jurídica als seus beneficiaris amb alumnes en pràctiques i advocats voluntaris coordinats pel Col·legi d’advocats.
Períodes de pràctiques: 3 (setermbre-gener; febrer-maig; juny-setembre).
Nombre de places: 4 màxim en cada període.
Temàtica: general, dret d’estrangeria, dret civil, dret penal…
GRUP 2. Programa Asil i Refugi
Entitat: Creu Roja
Informació sobre l’entitat: és l’entitat que executa a Balears el Programa d’acollida i integració de persones sol·licitants de protecció internacional del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Les pràctiques consisteixen en l’atenció directa a sol·licitants d’asil, l’elaboració d’informes de país, acompanyaments…
Temàtica: dret d’asil i refugi, drets humans, dret internacional, dret administratiu.
Períodes de pràctiques: 3 (setembre-gener; febrer-maig; juny-setembre).
Nombre de places: 2 màxim en cada període.
Horari de matí a convenir amb l’equip jurídic.
GRUP 3. Programa Estrangeria
Entitat: Caritas Mallorca
Informació sobre l’entitat: Caritas compta amb un programa d’atenció a persones estrangeres en situació de vulnerabilitat. Les pràctiques consisteixen en l’atenció directa per part dels alumnes, tutoritzats per advocats, als usuaris de l’entitat i en donar suport a les accions jurídiques que realitza l’entitat.
Temàtica: Dret d’estrangeria, dret de família, dret d’habitatge, drets humans.
Períodes de pràctiques: 2 (setembre-gener; febrer-maig).
Nombre de places: 2 màxim en cada període
Horari: dimecres matí de 9 a 13h i tarda de 14 a 16h.
GRUP 4. Programa Drets de les persones amb discapacitat
Entitat: Mater Misericordiae
Informació: Mater és una entitat que atèn de forma integral persones amb diversitat funcional. Les pràctiques consisteixen en l’atenció directa per part dels alumnes, tutoritzats per advocats, als usuaris de l’entitat i en donar suport a les accions jurídiques que realitza l’entitat.
Temàtica: Es treballa especialment dret civil i dret penal, i accions en l’àmbit dels serveis socials, en aquest àmbit.
Períodes de pràctiques: 3 (setembre-gener; febrer-maig; juny-setembre).
Nombre de places: 2 màxim en cada període.
Horari de matí a convenir amb l’equip jurídic.
GRUP 5. Programa d’informació jurídica als Jutjats de Palma
Entitat: Jutjats de Palma
Informació sobre l’entitat i les pràctiques: les pràctiques consisteixen en atendre i assistir les persones que han d’emprendre un judici verbal i necessiten informació i orientació sobre com i quan fer-ho. S’aprèn com funcionen els judicis verbals i es treballa dins de l’administració de justícia amb personal judicial que acompanya i ensenya els alumnes en la informació jurídica que es presta als interessats. Els estudiants podran aprofitar aquestes pràctiques per assistir a judicis i tractar amb jutges, fiscals i advocats.
Temàtica: principalment dret processal, l’alumnat pot triar judicis penals, civils, mercantils…
Períodes de pràctiques: 2 (setembre-gener; febrer-maig).
Nombre de places: 4 màxim en cada període
Horari de matí a convenir amb l’equip jurídic.
GRUP 6. Programa de medi ambient
Entitat: Fòrum Societat Civil
Informació sobre l’entitat i les pràctiques: El Fòrum està format per entitats que promouen la transició cap a un model econòmic, econòmic i social a les Illes Balears més sostenible. Les pràctiques consisteixen en donar suport a les accions jurídiques que realitza l’entitat, especialment la realització d’informes jurídics i presentació de denúncies i accions administratives i judicials contra la contaminació, el renou, la manca de mesures per mitigar el canvi climàtic…
Temàtica: Les accions s’emmarquen en el dret a un medi ambient sa.
Horari de matí a convenir amb l’equip jurídic.
GRUP 7. Programa Inserció social
Entitat: Pa i Mel (Sa Pobla)
Informació sobre l’entitat i les pràctiques: Pa i Mel és una associació creada fa més de 30 anys a Sa Pobla per intervenir en l’àmbit social i atendre els col·lectius més desfavorits, que estan formats actualment per persones migrades. Les pràctiques consisteixen en l’atenció directa per part dels alumnes, tutoritzats per advocats, als usuaris de l’entitat, que són majoria dones.
Temàtica general: Es plantegen tot tipus de qüestions jurídiques, bona part és de dret d’estrangeria però també de dret civil i dret penal.
Lloc: Sa Pobla
Horari: dilluns horabaixa 16.30 a 19h i dimecres reunió de treball online en horari d’horabaixa.
GRUP 8. Programa Inclusió social i discapacitat
Entitat: Fundació Aldaba
Informació sobre l’entitat i les pràctiques: Fundación Aldaba es una entitat sense ànim de lucre que treballa en defensa i recolzament de les persones amb autonomia limitada, en la protecció de la infància en risc de desemparament i en la promoció social de les persones amb discapacitat. Les pràctiques consisteixen en en l’atenció directa per part dels alumnes, tutoritzats per advocats, als usuaris de l’entitat i en donar suport a les accions jurídiques que realitza l’entitat.
Temàtica: Es treballa especialment dret civil i dret penal, en aquest àmbit. Durant les pràctiques els estudiants realitzaran acompanyaments, assessoraments i formacions en temes jurídics vinculats amb la situació de discapacitat que ha provocat que es necessitin de mesures de suport establertes judicialment i en els distints serveis de què disposa aquesta.
Horari de matins a convenir amb l’equip jurídic.
6. Metodologia docent
Aquestes pràctiques només s’ofereixen a Mallorca.
La Clínica jurídica de la UIB és un espai de formació teòrica i pràctica on es presta un servei a la comunitat amb la metodologia clínica jurídica. S’hi treballen casos vius en els quals tant l’estudiant com el tutor professional, que és un jurista, s’hi involucren personalment coneixent el treball de l’entitat col·laboradora i el context social i a vegades personal de cada cas. L’estudiant treballa casos reals, en curs o ja resolts; fa entrevistes, interactua amb altres parts del procés i treballa dins l’equip de l’entitat col·laboradora. Com en la metodologia aplicable a la realització de pràctiques, en general, “s’aprèn fent”, però, a més, s’aprenen valors i experiències que no sempre es trobaran en la majoria d’àmbits professionals per als quals es prepara l’estudiant a la universitat.
Es basa en l’educació jurídica clínica, un model de formació en el Dret basat en la connexió amb la realitat social i jurídica que té una gran implantació acadèmica i social especialment en països de l’àmbit anglosaxó i que a Espanya es va començar a implantar en la primera dècada de 2000.
1. Els alumnes assistiran al local de l’entitat
a) en un horari predeterminat i innegociable en els programes a Montision Solidària, Càritas i Pa i Mel:
– Montision Solidària: dijous de 16.30 a 19h, i dimecres tarda per a reunions online de treball de l’equip.
– Càritas: dimecres matí de 9 a 13h i tarda de 14 a 16h.
– Pa i mel: dilluns de 16.30 a 19h, i dimecres tarda per a reunions online de treball de l’equip.
b) En els altres programes: en un horari de matí per determinar amb cada equip jurídic.
2. L’assistència és obligatòria, només excusable per malaltia o coincidència d’examen. En aquests casos, l’estudiant haurà d’avisar amb temps (en cas d’examen) i haurà de recuperar el dia que hagi fallat.
3. Hi haurà un control d’activitat: l’alumne haurà d’escriure un diari a l’aula digital sobre la temàtica que s’hagi tractat, els casos atesos cada dia, la normativa consultada i aplicada, i les incidències o les gestions (acompanyaments, consultes a professors, etc) que hi hagi hagut.
4. Hi haurà una sessió plenària i una sessió final de tots els alumnes matriculats en les pràctiques en la qual es presentaran els casos tractats. Aquestes sessions es realitzaran a la UIB d’acord amb un cronograma preestablert, o bé en una de les entitats col·laboradores.
5. Al final de les pràctiques, els alumnes han de lliurar:
– una memòria breu de pràctiques (en grup o individual), que serà publicada al bloc clinicajuridica.uib.cat
– un informe jurídic a petició de l’entitat (en grup o individual), que serà publicat al bloc clinicajuridica.uib.cat
* Aquestes pràctiques es realitzen en entitats socials i els estudiants cotitzaran a la Seguretat Social, d’acord amb el que disposa el Reial decret llei 2/2022 aplicable a les pràctiques externes. El conveni signat per la UIB amb l’entitat col·laboradora determinarà quina és la entitat responsable de les cotitzacions. Més informació sobre la cotització en pràctiques informatives aquí.
7. Avaluació de l’aprenentatge dels estudiants
L’avaluació serà continuada per part dels tutors acadèmics i professionals.
La nota final serà numèrica i resultarà de la mitjana dels diferents elements d’avaluació:
– Presentacions en sessió plenària intermèdia i final: 25%
– Valoració del tutor/a professional: 50%
– Informe jurídic: 25%
No hi ha nota de validació. Els elements d’avaluació no són recuperables.
No hi ha període d’avaluació complementària ni extraordinària.